Spijkerjassen
Spijkerjassen

0 Artikelen

4896per pagina
Filter
Mis geen enkel nieuwtje

Highlights uit de collectie, combinatietips en een 15% welkomstbon** voor u.

Storefinder
Storefinder

Ontdek nu de dichtstbijzijnde Tom Tailor store!

Ontdek uw store

SPIJKERJASSEN – EEN KLASSIEKER IN JE KLERENKAST

Al sinds het tijdperk van James Dean en Marlon Brando kunnen we er niet meer omheen: het jeansjasje. Dit kledingstuk is een absolute klassieker in de modecanon, een cultobject dat waarschijnlijk nooit uit de mode raakt. Hoewel het aanvankelijk vooral gold als een stoer kledingstuk voor mannen, wisten ook vrouwen geleidelijk hun weg naar de jeansjas te vinden – tegenwoordig is het spijkerjasje voor beide geslachten even populair. Een spijkerjasje is universeel inzetbaar, bestaat in talloze varianten en verleent je altijd de uitstraling van een rockster. Net zoals zijn neef van spijkerstof, de spijkerbroek, was het spijkerjasje aanvankelijk een functioneel kledingstuk: hij werd uitgevonden als beschermende kleding voor gouddelvers in de negentiende eeuw!

DE ONHOUDBARE OPMARS VAN DE SPIJKERJAS

Na de Tweede Wereldoorlog werd het spijkerjasje ontdekt door tieners die zich wilden afzetten van hun ouders. Al snel werd het jasje symbool werd voor de strijd voor autonomie en tegen maatschappelijke conventies, wat nog werd versterkt toen de Amerikaanse acteurs James Dean en Marlon Brando het spijkerjasje droegen in ‘Rebel without a Cause’ en ‘The Wild One’. Met een spijkerjasje over een T-shirt en een goede spijkerbroek eronder was een nieuwe herenlook geboren. Destijds kwam het spijkerjasje al in de uitvoering die we nog steeds kennen: een smalle snit, 5-pocket style, oranje stiksel, en ‘spijkers’ van koper. Dit bleek een succesformule te zijn die actueel is tot op de dag van vandaag.

DENIM AAN HET STUUR: HET SPIJKERJASJE EN MOTORGANGS

In de decennia die daarop volgden, begon het spijkerjasje pas echt een ruige reputatie te krijgen. Motorgangs en heavy metal-fans scheurden de mouwen eraf en voorzagen de jas van noppen, opgestikte logo’s en cowboyfranje. Hoe gekker, des te beter. De spijkerjas werd na verloop van tijd steeds populairder, totdat ‘ie niet meer weg te denken was uit het straatbeeld. Vandaag de dag heeft het spijkerjasje vele gezichten. Vrouwen dragen ‘m graag getailleerd, in felle kleuren of juist milde pasteltinten, en in vele verschillende styles: van boyfriend- tot bikerstijl, oversized of juist als kort jasje. De mannen houden van de old style, in donkerblauw of gaan voor de used look met uitgewassen kleuren. De jeansjas is van alle markten thuis! Is jouw spijkerjasje te dun voor de winter? Verwen jezelf dan eens met een met wol gevoerde spijkerjas, die je lichaamswarmte optimaal vasthoudt.

EEN KLASSIEKER VOOR ALTIJD

De karakteristieke spijkerjas uit de jaren vijftig heeft in principe de snit van een overhemd. Sindsdien is dit niet wezenlijk veranderd: de uit blauwe spijkerstof gemaakte klassieker heeft omgeslagen mouwen die met een knoop worden vastgemaakt, een kraag die je zeker ook rechtop kan dragen en twee paar zakken, op borsthoogte en aan weerszijden. That’s it! De jeansjas wordt meestal niet al te los gedragen, liever een maatje kleiner. Mannen kunnen hun look afmaken met het juiste T-shirt, overhemd of polo eronder. Voor de vrouwen is letterlijk alles mogelijk. Over een bloemetjesjurk of zwart jurkje, of bij een korte broek of chino: je kunt met een spijkerjasje zoveel verschillende looks samenstellen! Er zijn zovele mogelijkheden bij de aanschaf van een jeansjas, dat je maar beter niet kunt laten leiden door zogenaamde ‘moderegels’. Kortom: jij beslist!

HET SPIJKERJASJE VOOR EEN ONVERWACHTS CONTRAST

Spijkerjasjes gelden misschien als een kledingstuk dat eerder casual is dan chique, eerder rockconcert dan receptie. Trek je er niets van aan! Durf je spijkerjasje eens te dragen op een individuele manier, en je zult zien dat er geen grenzen zijn aan de looks die je ermee tevoorschijn kan toveren. Met denim mode kun je ook een feestelijk resultaat bewerkstelligen als vervanging van een blazer, of boven een elegante lange jurk. Hedendaagse spijkerjasjes met elastaan in de stof kunnen je figuur namelijk prachtig accentueren, en zijn daarmee allesbehalve slonzig.