Stel je voor, een kledingstuk waarmee je eigenlijk áltijd goed zit. Net dat extra beetje warmte wanneer nodig, maar ook zo ademend dat het je niet tot zweten brengt. Het is niet voor niets dat sweaters, ook wel jumpers genoemd, zo ongekend populair zijn. Maar tot pak 'm beet vijftig jaar geleden waren sweaters juist een modieuze no-go. Als sportkleding, namelijk als handige, zweetafvoerende bovenlaag, vond de sweater een weg naar publieke acceptatie en vanaf de jaren tachtig groeide 'ie zelfs uit tot een klassieker. Dit gebeurde tijdens de jogginghype--de tijd waarin hardlopen tot een wereldwijde volkssport werd--toen de sportkleding casual en comfortabel in het alledaagse leven werd gedragen.
Het is de modewereld wel aardig eigen om onduidelijke en soortgelijke termen door elkaar te gebruiken, verschillende termen voor hetzelfde te gebruiken of juist iets onbenoemd te laten. Sweaters behoren tot de familie van de truien, samen met gebreide truien en sweatvesten. Het verschil ligt in de verwerking en het materiaal: gebreide truien zijn doorgaans van schaaps- of lamswol gemaakt, maar kunnen ook uit katoen zijn gebreid. Gebreide truien worden–jawel–gebreid. Dit betekent dat ze uit één garen zijn gemaakt, zonder te zijn 'versneden', terwijl sweaters uit voor-, achterkant en mouwen bestaan die los van elkaar zijn gewoven. Een sweatvest kent hetzelfde principe, maar beschikt dan over een rits aan de voorkant. Heeft een sweater geen rits maar wel een capuchon, dan heet het een hoodie.
Waarom zijn sweaters nou eigenlijk zo verdomd comfortabel? Dit is te danken aan het zogenaamde moltonweefsel. Molton komt van het Latijnse woord voor zacht, en deze weefselsoort wordt gebruikt aan de binnenkant van sweaters. De losse, licht opgeruwde keperbinding van katoen is heerlijk zacht en heeft een natuurlijk talent voor het opnemen en afvoeren van zweet. Vandaar ook de naam: sweater. Aan de buitenkant van de sweater wordt echter een normale katoenafwerking gebruikt, zodat deze laag duurzamer en minder vochtopnemend is.
Gezien de sweater eigenlijk een vorm van sportwear is, is het beter ze op kantoor niet te dragen. Truien, en dan vooral de van fijnere garen gebreide truien, zijn bij uitstek geschikt voor een zakelijke outfit-–met een overhemd en pantalon, bijvoorbeeld–terwijl een sweater duidelijk zou misstaan. Wil je iets informeler overkomen? Laat dan liever de pantalon achterwege, kies voor een paar jeans of beter nog een cargobroek! Sweaters passen daarentegen eigenlijk altijd goed bij een casual of workwear outfit.
Natuurlijk voelt een sweater zich het meeste thuis in het setje waar het zijn oorsprong vond: de sweatsuit. Dit wil zeggen, boven een joggingbroek, voor tijdens het hardlopen. Trek een paar warme sokken aan, een sportshirt en daarboven je sweater en klaar ben je: een heerlijk warme en bovenal klassieke sportoutfit. Waar men in de jaren zeventig nog behoudender was en altijd voor grijs koos, kun je ondertussen in nagenoeg álle kleuren, prints en uitvoeringen een sweater en joggingbroek scoren. Zo is een knalgele outfit niet alleen een modieuze eyecatcher, je zorgt ervoor dat je ook opvalt terwijl je al zwetend in je park je nieuwe persoonlijk record zet!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting op je volgende aankoop. CLUB-leden ontvangen 100 extra punten.*